fbpx

Kali tunnetaan flowdrilleistä. Ne ovat toistuvaksi tai kiertäväksi muodostuvia harjoitteita, jotka rakentuvat eri tekniikoista. Nämä tekniikat avaavat aina mahdollisuuden seuraavaan tekniikkaan eikä monissa kalidrilleissä olekaan varsinaista loppua. Vain ikuinen flow.

Sulava flow onkin yksi näiden harjoitteiden oleellinen piirre. Tekniikasta toiseen soljuminen on näyttävän näköistä ja tekijöille varsin miellyttävää. Hyvän parin kanssa tehtynä nämä ovat jopa tanssinomaista tekemistä.

Mutta mikä on näiden harjoitteiden päämäärä? Monet ihmiset opettelevat drillejä sen takia, että osaisivat drillejä- mutta se ei voi olla niiden perimmäinen tarkoitus. Samalla tavalla kuin muutkin ennalta määrätyt (tai sovitut) muodot kamppailulajeissa, drillien pitäisi kehittää jotain muitakin ominaisuuksia kuin vain esteettisesti miellyttävää sulavuutta.

Drillit ovat yhdistelmiä eri tekniikoista, jotka voivat seurata toisiaan kamppailutilanteessa. Tekniikkasarja ei kuitenkaan välttämättä (tai todennäköisesti) koskaan toteudu sellaisenaan. Siksi on olemassa useita eri drillejä, ja niistäkin on vielä lukuisia eri variaatioita. Drillien tarkoituksena on opettaa automaattisia tekniikoita, jotka mahdollistavat erilaisia vastatekniikoita, sisääntuloja tai irtautumisia. Intentio on tärkeä osa hyvää drillin tekemistä. Tekniikoiden laiska ”syöttäminen” (hyökätään jo valmiiksi ohi tai väärälle etäisyydelle) on monen synti näissä harjoitteissa. Kun opettelee uutta, niin se on toki hyvä tehdä rauhallisesti ja hitaasti, mutta aina oikeaan kohteeseen. Jos pari tekee virheen, niin rauhallisella tekemisellä siitäkin selvitään korkeintaan vain kuhmulla tai mustelmalla.

Drillien ei myöskään kuulu olla ikuisia ja muuttumattomia. Päinvastoin. Kun drilli on opittu, sillä pitää pelata ja leikkiä. Ikuisesti samanlaisena toistuvan kaavan sijaan tekniikoiden väliin voidaan syöttää ”ylläreitä” tai drilli voidaan koittaa pysäyttää onnistuneella sisääntulolla. Voidaan myös siirtyä drillistä toiseen. Samalle etäisyydelle suunnitellut drillit sopivat tähän hyvin ja luovat tekemiseen kaaosta.

Kaaos on monelle pelottava ajatus, mutta kamppailutilanteen perustava osa. Jos hyvin opittu drilli on järjestystä, on todellinen kampailutilanne puolestaan erittäin kaoottinen. Yhdistelemällä eri drillejä ja tekniikoita tekeminen alkaa muistuttaa enemmän teknistä sparria kuin ennalta sovittua flowdrilliä. Tämän onkin drillaamisen tavoite. On hyödytöntä oppia tekniikoita, jotka voi toteuttaa ainoastaan kevyesti ennalta sovitussa drillissä, mutta ei koskaan kaoottisessa tilanteessa paineen alla.

Hyvän drillaamisen kaava menee jotenkin näin: Opettele drilli hyvin. Yhdistä se toiseen drilliin tai lisää siihen tekniikoita. Tee drillejä useiden eri ihmisten kanssa ja koita saada parisi sekaantumaan omaan keppiinsä tai saada ajoitettua oma sisäänmenosi niin, että drilli loppuu…hyvällä parilla pitäisi tosin olla vastatekniikka valmiina siihen sisääntuloosi…

Älä siis opettele drillejä vain sulavuuden vuoksi. Sisällytä niihin ajoitusta, intentiota, hyvää jalkatyötä ja tekemisen meininkiä heti alusta asti.

Kategoriat: Uncategorized

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *